Apestaartje (@)

Waar komt het apestaartje vandaan? Het lijkt wel op een apen staartje, maar er zal nog veel meer achterzitten?

Antwoorden

Geschiedenis van het apestaartje (@)

In de herfst van 1971 verstuurde Ray Tomlinson het eerste e-mail bericht. Hij werkte destijd als ingenieur bij het bedrijf Bolt, Beranek & Newman (www.bbn.com), en was al bekend met technieken rond het internet. Tomlinson combineerde de functies voor het versturen van bestanden van een programma met de functies om berichten te versturen en ontvangen van twee andere programma, en maakte zo het eerste e-mail programma. Hij zegt zelf dat hij het niet helemaal zeker meer weet, maar hij vermoedt dat de inhoud van dit mailtje "Qwertyiop" was. 

Een van de beslissingen die hij daarbij moest nemen was de keuze voor een teken dat de scheiding zou moeten aangeven tussen de email naam van een persoon en de naam van het bedrijf of de organisatie waar deze persoon werkte. Tomlinson bestudeerde zijn toetsenbord, een zogenaamde Model 33 Teletype, dat toen bijna door iedereen werd gebruikt. Hij zocht een teken dat niet in bedrijfsnamen of persoonsnamen voorkwam. En dat teken werd de @ (apestaart). Het was ook nog eens het teken dat in het Engels "at" betekent, in het Nederlands zouden wij "op" of "bij" zeggen. Het is een slimme zet van Tomlinson, die hij zelf overigens als zeer voor de hand liggend aanduidt.

Het gebruik van e-mail sloeg enorm aan: twee jaar later, in 1973, bestond 75 procent van alle verkeer over het internet van toen (ARPAnet) uit e-mail berichten.


Geplaatst op: 06/08/10 om 13:44